2011-04-01 11:36:39• hírek • Szatmár.ro

Mindentudás Egyeteme

Kibővült adásokkal folytatódik a Mindentudás Egyeteme a Magyar Televízióban. A 16 héten át, elsőként jövő hétfőn látható tudományos ismeretterjesztő sorozat újabb szemeszterében már nemcsak tudományos előadásokat, hanem ismeretterjesztő filmeket és kerekasztal-beszélgetéseket is láthatnak egy-egy témáról az érdeklődők.

Barabási Albert-László az emberi viselkedés kiszámíthatóságáról szóló előadásával folytatódik a hazai tudományos ismeretterjesztés legnépszerűbb programsorozata hétfőtől a Magyar Televízióban. A Mindentudás Egyeteme 2.0 idei 48 adásában 16 közérdeklődésre számot tartó témakört mutatnak be az előadásokra felkért, nemzetközi szinten is elismert magyar kutatók.

„A korábban megkedvelt előadások mellett új tartalmakkal bővül a Mindentudás Egyeteme. Az MTV képernyőjén folytatódó sorozat legfontosabb újdonsága, hogy a hétfő délutánonként látható előadásokat másnap tudományos ismeretterjesztő filmek követik az adott téma kutatásáról és gyakorlati megvalósításáról. Harmadnap, szerdánként pedig az előadás témájának a tudományon túlmutató, társadalmi, erkölcsi vagy világnézeti összefüggéseiről láthatnak kerekasztal-beszélgetést az érdeklődők" - mondta el a sorozatról Cserháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szóvivője. A sorozat 50 perces adásait hétfőtől szerdáig, 15.30-tól vetíti az m1, és még aznap este, főműsoridőben, 21.30-tól ismétli az m2.

Hetente három napon át, tudományos szempontból, gyakorlati oldalról és tágabb összefüggéseiben ismerhetnek meg olyan témaköröket az MTV nézői, mint az emberi viselkedés, a lelki egészség, az alvás, az öröklődés vagy az őssejtek kutatása, de szó lesz a véges ásványi nyersanyagkészletről, az energiaellátás biztonságáról, az éghajlatváltozásról, a részecskefizikáról és a Földön kívüli élet tudományos vizsgálatáról is.

A tudománynépszerűsítő sorozat műsorvezetője, Lévai Balázs szerint ilyen színvonalon és ilyen dózisban régen kerülhettek a képernyőre tudományos ismeretterjesztő műsorok. „Az elmúlt évek legnagyobb szakmai élménye számomra, hogy ennek az intenzív munkának részese lehetek. Napjaink tudományának és televíziózásának legjobbjai dolgoznak ebben a sorozatban. Hihetetlenül sokat tanulok tőlük, nyugodtan mondhatom, új dimenziók nyílnak meg előttem, s remélem, majd a nézők előtt is. Felfedezés, kreativitás, szellemi kaland és izgalom 2400 percben - ez a Mindentudás Egyeteme 2.0."

A sorozat előadói Acsády László, Aszódi Attila, Barabási Albert-László, Chikán Attila, Falus András, Gelencsér András, Hartai Éva, Kéri Szabolcs, Kiss László, Kornai András, Lévai Péter, Mádlné Szőnyi Judit, Mihály György, Moravánszky Ákos, Sarkadi Balázs és Tariska Péter. Az előadásokhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseken az egyes témák további elismert szakértői vesznek részt. A Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján minden előadásról és előadóról bőséges információkat találnak az érdeklődők, ugyanitt az előadássorozat korábbi szemeszterei is elérhetők.

2011. április 4., 15.30, m1 (ismétlés: 21.30, m2)

Mindentudás Egyeteme 2.0

48/1.: Amit ma megtehetsz, megteszed holnap is - Kiszámítható-e az emberi viselkedés dinamikája?

 

A bolygók pályáját pontosan ki lehet számítani, az időjárásról is egyre pontosabb jóslatokba bocsátkozhatunk, az emberi viselkedésnél viszont kevés kiszámíthatatlanabb jelenség van. A Mindentudás Egyetemén a világhírű fizikus, egyetemi tanár, Barabási Albert-László győzi meg a nézőket arról, hogy az emberi viselkedés előrejelzése mégsem teljesen reménytelen.

 

Műsorvezető: Lévai Balázs; szerkesztő: Stodulka Gábor; rendező: Petrucz Krstan; főszerkesztő: Sipos Pál


Barabási Albert-László a viselkedés kiszámíthatóságáról fog beszélni
Barabási Albert-László a viselkedés kiszámíthatóságáról fog beszélni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: